Наши Проекти

Енциклопедија ‘Тетовски Древности’

posted Dec 11, 2012, 9:38 AM by Darko Gavrovski   [ updated Dec 11, 2012, 9:38 AM ]

book imageНајстарата историја на овој крај од Праисторијата преку Антиката па сè до доаѓањето на Словените во 7.век.Најстарите наоди од тетовско кои потекнуваат од 6.100-та година пне, и за најстарите праисториски културни групи, карпеста уметност; За племето Агријани кои го населувале овој крај, сите племиња, освојувања, политичките промени; За митолошкото значење на Менадата, градот Пелагија (Полог), власта на Римјаните, сите ранохристијански базилики и почетоците на христијанството во Полог, војнички фибули, антички клучиња, стрели, монети... Приложени карти во боја со сите регистрирани археолошки наоѓалишта од праисторијата и антиката од тетовскиот крај; Посебна детална листа на секој локалитетет.

Погледни детален опис на книгата ОВДЕ . . . 

Помош на Тетовчани за Тетовчани

posted Dec 11, 2012, 9:33 AM by Darko Gavrovski   [ updated Dec 11, 2012, 9:33 AM ]

Помогни сега !

Сте размислувале ли дека има моменти когај све што сте стварале цел живот може да ви пропадне у само 1 вечер.

Тоа се случи на семејството Младеновски од Тетово кога заради достаена инсталација пожар им го проголата целиот стан во ‘Југохромската Зграда’ карши Пунто Верде на ул.Борис Кидрич бр.21.
Во претходно убаво наместениот стан претходната вечер легнале таткото Томче (45 години) и жена му Ружица, ќерките Румена и Јованка кои се врвни ученици (и сигурно ги имате на ФБ и ги гледате низ град) и нивната тетка Румена.

Пожарот кој изби во кујната вечерта додека спиеле, беше нивниот најстарашен ден во животот. Среќа во несреќа што нема жртви – но останаја без ништо... Целиот стан е изгорен: и мебел, и прекривачи и теписи и алишта и книги и старите фамилијарни слики. Сега се без ништо. Деновиве спијат секој во различна куќа кај пријатели кои им дадоа засолниште. А шокот е голем.

Ве молим у име на семејството Младеновски искрено за помош со тоа што можете: доколку имате постар фрижидер, решо, теписон, завесе, кревет, масиче, столице, прекривачи, ќебиња, јоргани – нека не ти седа у подрум - напрај себап и помогни. Потребен је и градежен материјал: плочице за кујната и купатилото, малтер, боја, душеме, може и да се помогне со работна рука. Најповеќе би помогнале со парични средства кои они ќе знаа најдобро како да ги употреба.

Како можеш да помогнеш ?

  • На мобилниот на таткото од настраданото семејство Томче 070 990 302 можеш да прашаш што им треба нај итно, да се договорите како да му дадете парични средства на рака (собрана готовина) или средства кои ти си ги собрал заедно со твоите пријатели. Свекој денар е потребен.
  • Апелирајте до фирми колку можат нека пуштат - На трансакциска сметка:  ТТК Банка – Младеновски Томче – ЕМБГ: 1701965470036 - бр на трансакциска : 290500000711424
  • Пунктови за собирање на помош на кои може да оставите ваша покуќнина, апарати, теписи и сл на следниве адреси: во локал на ул. И.Р.Лола бр.81 (лево од Библиотеката накај Кикиш - контакто лице Радица Поповска) и во Југохромската Зграда (ул.Б.Кидрич).

 
Тетовчани свекоаш знаеле да помогна на другого. Ја силно верум дека Тетово је град на домаќини људи а не само на такви што гледаа сеир.
Имај на памет дека ова можело да се деси свекому од нас. Тебе?

Ве молим организирајте се со вашето друштво: испечатите га порукава и стајте га низ град; стајте го линкот у вашиот ФБ статус; соберите помош и паре од вас и вашето друштво – договорите се уште вечер како ќе помогнете и кому ќе ја препратите и испечатите оваја порука. Од тоа зависи нечив живот.

Тетовчани мора да се помагаа. Ја уште веруем дека има такви људи што ќе напраа све да помогна.
Немој да се прашуеш како да најдеш други што ќе помогна – помогни лично ТИ !

Цел живот се прашуеш како би можел да помогнеш другому кој је најтешко – сега еве ти шанса. Тија људи мора да знаа дека сега не са сами и дека цело Тетоо ја зад нив. Заради дејчињата Румена и Јованка кои несмеа да остана на пут. Заради тоа што дур ти се договараш кј да идеш на одмор и колку паре да потрошиш – тија се договараа кј кого да преспија вечерва

Ти почни прв. Напрај нешто убоо у животов. Помогни некому. Ама СЕГА

1-2 of 2