За две градски легенди од 1990-тите

posted May 2, 2013, 3:34 AM by Darko Gavrovski   [ updated May 2, 2013, 3:34 AM ]
~ 16.10.2010  ~  Пуштено реновирано ‘Маестро Кафе’ - Отстранета познатата трафика ‘Лименка’.

Пак вести што само овде ќе ги прочитате. Две ‘градски култни места’ се сменија овја два дена:

После неколку неделно преправање - денеска, сабота 16.10.2010 пуштен е пак реновираниот кафиќ ‘Маестро’. Сега је све сменето со нова бавча и нова внатрешност отворена и без преграде, у нова беж боја варијанта, сменето за 180 степена.

Овја кафиќ је еден од најстарите кој работаа до денес у континуитет. На истото место истоимен кафиќ постоеше од 1984, з апосле тоа да смени газде и да се вика ‘Дорис’. Сегашниот кафиќ со истиот газда је отворен на 07.мај 1997 и постои до денес. У задњите 13 године тој беше и најелитен кафиќ кај што многу ги запушуеја својте први цигариња горе по слбице на спрат, и го пиеја кафето за викенд. Ипак лани на истражуењето за најдобар кафиќ у Тетово (430 испитаници на gavro.com.mk) го освои претпосленото место. Последново реновирање го враќа овја кафиќ на листата отмени и асални кафиќи у градов.

Маестро е место кај што днојвме мора да пиете кафе за да го видите сменето.

*****
Познатата кај тетовчани трафика ‘Лименка’ вчера 15.10.2010 је целосно отстарнета од нејзиното место, а заради прошируење на путот заради новиот кружен тек.

Нека остане барем овде запишано како култбо место кај тетовчани кои од 1990-тите туека се чекаја за излагање у град. Ако незнаевте кај да се зачекате со некого: ‘Ај ќе се чекамо кај Лименката’. Вашите деца сигурно ќе се чуда и ќе тража слике да вида каква била таја ‘Лименка’ кај која пола град се чекал.

На што ве потсеќа вас Лименката? Со колку људи се чекавте туе у последниве 15 године?

Те љуби,
Гавро
Comments