Ексклузивно: Се возобнувува црквата во Мала Речица !

posted May 2, 2013, 3:58 AM by Darko Gavrovski   [ updated May 2, 2013, 3:58 AM ]
~ 11.12.2010  ~  Објавуваме први: на 07.01.2011 свечено осветување на црквата во Речица, разрушена во 2001.

Сега ќе ви га пишем најубаата вест у две године колку што постои групава ‘Го Љубим Тетоо’ - и пак ЕКСКЛУЗИВНО и ПРВО овде у овја најјак медиум моментално у Тетоо...

На ден Бадник - 06.јануари.2011 година со почеток у 11:00 сабајлето - СЕ ОСВЕТУА НОВИОТ ВОЗОБНОВЕН ОБЈЕКТ на манастирската црква Св.Ѓорѓи у Мала Речица која претходно беше запалена декември 2001 и од тогај седи запустено, а беше најбитното свратилиште на Тетовчани !!!!!!!

Зад обновата стои Иницијативниот одбор на чело со попот Томче, и група видни граѓани. Више са избрани кумоој за првава година и више ја напраен архитектонски план за ОБНОВА на црквичето у Речица. Даден је изим и од имамот у Речица и од Албанците околу црквата, откако многу деца починале у овја 9 године у најчудни околности....

Кажите кому ќе стигнете. Нека биде ден на славје. Нека слави Тетоо. Свекој дн не се света темели за нова црква у Речица. Свекој Тетовчанец мора да биде на овја историски чин кој ќе се памти долго.

Св.Ѓорѓи пак се обновуе после 9 године !!!!

Жиро-сметка на која свите ќе можа да уплата колку можа. Нека ми пиша свите тија што сакаа да поможа и со материјали и со помош, а нарочито за Божиќ околу организација за да биде стварно најсвечениот чин у поновата историја на Тетово:

Денарска жиро сметка за донации:

Депонент: Стопанска Банка - филијала Тетово

Ж-ска: 200002244033688

Сметка бр: 1571863

Назнака: За обнова на манастирот свмч. Георги Победоносец - с.Мала РечицаЧитај овде за историјатот на Црквата и слика каква је сега опожарена и запустена:
http://mk.wikipedia.org/wiki/Манастир_„Св._Ѓорѓи“_-_Мала_Речица

Свекоаш најтазе информације само у оваја група.
Твој,
Гавро
Comments