Тетово во стари книги и фото-колекции
1916 - Bilder vom Mazedonischen Kriegsschauplatz


1916

Тетовски слики од германската Книга: СЛИКИ ОД МАКЕДОНСКОТО БОИШТЕ, 1916
Оргинал:
Bilder vom Mazedonischen Kriegsschauplatz — Ludwig von Buerkel, Hans Schmidt-Annaberg (Muenchen, 1916)

Опис:
Целата книга е на германски, а насловот се однесува на Првата Светска Војна која во моментот беснеела. Преставена е цела Македонија низ слики. Тетово (во книгата: Kalkandelen) е преставено со овие 10 слики овде.

1919 - Македония въ образи


1919

Tетовски слики од Книга: МАКЕДОНИЈА ВО СЛИКИ, 1919
Оргинал:
Македония въ образи (La Macédoine illustrée) - Комитетътъ за изучаване българскитѣ земи (Le comité pour l’étude des terres bulgares)
Софија, 1919

Опис:
Сите региони на Македонија преставни преку слики во различни поглавја. 3-тото поглавје е посветено на Тетово со 10 слики

1927 - Jugoslavija u slici i rec̆i


1922

Тетовски слики во Книга: ЈУГОСЛАВИЈА ВО СЛИКИ И ЗБОРОВИ, 1927

Оргинал:
Todor Radivojević - Jugoslavija u slici i rec̆i: prirodne lepote i istorijske znamenitosti
Beograd, 1927

Опис:
Книга со над 270 написи и 380 фотографии. има посебен дел за Тетово со 12 слики1929 - Полог


1929

Tетовски слики од руската Книга: ПОЛОГ, 1929
Оргинал:
‘Полог и его болгарское население‘ - Исторические, этнографические и диалектологические очерки северо-западной Македонии (с этнографическою картою Полога)
проф. А. М. Селищев
Софија, 1929

Опис:
Овие над 30 фотографии се од оваа книга на руски научник, кој го преставува Полог. по влијание на тогашната пропаганда, населението го преставува како Бугарско, нос епак има значајни историски податоци во книгата.

1936-37 - Колекција 'Пејн Бланш'


1936-37

Фотограф: Payne Blanche

Payne Blanche (1897-1972) е американски костимограф која се интересира за историјата на светската облека. Од 1930 оди на теренско истражвување низ источна Европа. 
Од 1936-37 останува во Југославија на дополнително школување (кога најверојатно се и направени и овие слики од Тетово. 

Во 1965 објавува книга со слики 'History of Costume' а нејзината колекција на слики меѓу коис е и овие ги донира на Универзитетот во Вашингтон.
Подолу сликите се насловени како во колекцијата

1939 - Life Magazine


1939

Фотограф: William Vandivert

Life Magazine бил популарен Американски Неделник кој редовно излегувал од 1883 до 1972 година (а потоа како месечник до 2002) со фото-стории од целиот свет.

Фотографот Vandivert (1912-1989) ја посетува Југославија и ги прави овие 6 слики поврзани со Тетово во магаинот во 1939.
Тој бил познат фотограф, најпознат по тоа што бил првиот западен фотограф што го сликал бункерот на Хитлер по падот на Берлин 1945. Подоцна основач на агенцијата Magnum Photo.Слики од Други Книги


Okolina

1919 - 1 Слика од франсцуската книга: ЛУЛКАТА НА СРБИТЕ (Le berceau des Serbes; Frédéric Boissonnas; Genève, Éditions d'art Boissonnas, 1919)

1922 - 1 Слика од германска книга: КРСТАРЕЊЕ ПО СЛОВЕНСКИОТ ЈУГ (Kreuz und quer durch den slawischen Süden; von Marburg bis Monastir, von Belgrad bis Buccari, Krainer Tage; Hermann Wendel; Frankfurt am Main, Frankfurter Societäts-Druckerei, 1922)

Comments